Care e cel mai scurt drum catre Thassos?

Grecia este una dinre cele mai vizitate destinatii de catre turistii romani. Aceasta este atat de iubita nu numai pentru plajele, peisajele, cultura si istoria ei, ci si pentru preturile mici in cazul vacantelor cu autocarul sau cu masina personala.

O data cu deschiderea noii frontiere Makaza – Nimfea de la granita dintre Bulgaria si Grecia, traversezi Bulgaria in 5 ore, distanta intre Ruse si Makaza fiind de aproximativ 365km. Este cel mai scurt drum care leaga cele 2 tari.

Inainte sa fie deschis acest drum, majoritatea alegeau sa mearga in Grecia pe ruta clasica Sofia -Promachonas, drum care este cu mult mai lung decat cel care trece prin noul punct de frontiera. Sofia este un oras foarte aglomerat, iar drumul de pe centura nu este foarte bun.

Cel mai scurt drum spre Thassos este urmatorul:

Traseu Bucuresti Thassos – Ruse – Makaza (cel mai scurt traseu spre Thassos)

Distanta Ruse – Makaza : ~365 km. Durata traseu: 5 ore

Distanta Bucuresti – Thassos este de 622km si poate fi parcursa in aproximativ 10h (include traversarea cu feribotul).

Luam ca punct de plecare Bucuresti. Iata care este drumul spre Thassos: Se merge pe drumul E 85 care trece prin localitatile prin localitatile Ruse, Byala, Veliko Tarnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Nimfea si Komotoni. Distanta se parcurge in 8 ore, fara pauza. Distanta dinte Haskovo – Makaza este de aproximativ 100km si se parcurge in 1,5h. Un punct important este orasul Komotoni, aflat la numai 12km de granita cu Bulgaria – Grecia. Din acest oras se intra direct pe autostrada Egnatia Odos care se termina in portul Igumetitsa.

Distanta Ruse – Thassos este de 545km si poate fi parcursa in aproximativ 8,5h (include traversarea cu feribotul).

Dezavantajul acestui traseu este ca poate fi aglomerata vama Makaza in plin sezon.

Distanta Makaza – Keramoti este de aproximativ 110km si se parcurge in 1h – 1,5h.

Ce costuri sunt pentru drumul pana in Insula Thasos? Cat costa taxa de pod? Cat costa vinieta in Bulgaria? Exista taxe de durm in Grecia?

Ca si costuri, pe langa carburant, un sofer care merge in Thassos plateste taxa de pod in Giurgiu 13 lei, dar si 8 euro pentru o vinieta bulgareasca valabila o saptamana, iar daca sta mai mult, trebuie sa cumpere o vinieta pentru o luna care costa 15 euro. Imediat ce ajungeti pe partea bulgara a dunarii, la Ruse, sunt indicatoare mari (ca intotdeauna cand vine vorba de taxe) pe tonete de unde puteti cumpara vinieta. In Grecia nu exista taxa pentru vinieta. Taxa de autostrada Grecia Thassos este de 2,5 euro.

Cat costa feribotul Keramoti – Limenas?

In plus, feribotul Keramoti – Limenas costa 3,5 euro/persoana si 16 euro pentru automobil. Taxa feribot Thassos pentru copiii cu varsta intre 5 si 10 este de 1,5 euro. Traversarea cu feribotul dureaza aproximativ 40 de minute, iar apoi incepe vacanta 🙂

Distanta Thassos – Lefkada este de 626 km si se parcurge in aproximativ 8h.