De vizitat in Lefkada – obiective turistice

Lefkada este una dintre cele mai frumoase insule grecesti, cu cele mai frumoase plaje din lume. Dar, daca te plictisesti la plaja, poti petrece cateva ore superbe bucurandu-te de alte frumuseti ale insulei.

Cascada Dimosari

Ce poate fi mai frumos decat sa te plimbi pe drum de munte, la adapost de soarele care arde, si sa faci baie in apa rece a cascadei? Numele cascadei Dimossari vine de la cuvantul grecesc dimos care inseamna multe mori. Cum ajungi la cascada Dimosari? La casacada Dimosari ajungi din statiunea Nidri. De pe soseaua care ocoleste statiunea veti vedea un indicator catre cascada Dimosari. Trebuie sa fii atent deoarece sunt doar cateva tablite agatate de un copac la marginea drumului spre Dimosari Waterfalls. Urmeaza un drum prin livada de maslini, de cateva minute si vei ajunge la parcare. La cascada se ajunge facand o mica plimbare printr-un defileu. De la taverna de langa parcarea de unde ai lasat masina si pana la cascada faci aproximativ 15 minute pe jos, dar este un drum foarte placut.

Drumul cu masina din Bucuresti in Insula Lefkada

Manastirea Panagia Faneromeni

Manastirea Faneromeni se afla pe un deal, la 10 minute de orasul Lefkada. Acesta este un loc semnificativ pentru insula Lefkada, este locul unui templu inchinat zeitei Artemis, seita vanatoarei. Manastirea Maica Domnului este centrul spiritual al insulei Lefkada, punct de sprijin pentru locuitori, fiind protectoarea insulei.

In anul 63 dupa Hristos, se spune ca apostolul Pavel si-a trimis elevii Herodio, Sosiona si Aquila in insula Lefkada pentru a propovadui cuvantul lui Iisus si au tinut predici pe acest varf de deal.

Manastirea dateaza din secolul al XVII-lea, dar a fost reconstruita dupa incendii, cel mai recent in 1887. Are un muzeu ecleziastic in interior cu icoane, vesminte preotesti si manuscrise din manastirile din jurul Lefkadei care au disparut. In interiorul muzeului este interzisa fotografierea.

Intrarea este gratuita, atat la manastire, cat si la muzeul acesteia.

In curte este amenajata o mica gradina zoologica de care copiii vor fi foarte incantati. Fiind situata pe deal, Manastirea Faneromeni ofera privelisti spectaculoase asupra plajelor.

Muzeul arheologic Lefkada

O mare parte din obiectele gasite in pesterile si orasele antice din jurul insulei precum Nidri sau Megasini sunt prezentate in acest muzeu. Exponatele dateaza din epoca paleolitica.

Exista patru incaperi, prima dintre ele prezentand viata locuitorilor din antichitate ai insulei Lefkada. Sunt remarcabile fragmentele de instrumente muzicale. A treia sala este dedicata obiceiurilor de inmormantare cu sacrofage si urne. Ce-a de-a patra sala este dedicata numeroaselor descoperiri facute de arheologl neamt Wilhem Dopfeld, care a descoperit bijuterii din epoca de piatra si epoca bronzului.

Capul Lefkatas

La sud de Porto Katsiki, pe partea de vest fata de Vasiliki este Capul Lefkatas care da numele insulei.

Capul are stanci albe inalte de pana la 70 de metri si nu e de mirarae ca acesta a fost semnificativ pentru locuitorii insulei din cele mai vechi timpuri. Se cred ca acum peste 3000 de ani s-au facut sacrificii umane de pe aceasta stanca. Mai tarziu, infractorii erau aruncati de pe varfurile stancii, iar daca supravietuiau, erau luati cu barca.

Poeta Sappho s-a aruncat de pe capul Lefkatas cand Phaon a respins-o, iar in mitologie, Lefkatas a sarit de pe aceste stanci pentru a scapa de Apollo

Puteti admira privelistea catre insula Kefalonia si farul Doukato care a fost aici din 1890. Pentru a ajunge la far trebuie sa conduci aproximativ 16km pe un drum neasfaltat. Drumul nu este foarte bun si se merge destul de incet, dar o data ce ajungeti la far, privelistea gasita va recompenseaza intreg eforul.

Plimba-te prin orasul Lefkada

Capitala insulei Lefkada gazduieste un mozaic de case colorate, biserici si strazi pietruite. Orasul a fost puternic afectat de cutremurele din 1867 si 1948 care aproape au distrus intreaga insula. Astfel, noile constructii colorate au un aspect interesant. Vesel si primitor, orasul are si un mic port si restaurante, cafenele, baruri, dar si cateva piete.