Obiective si atractii turistice in Insula Thassos

Cele mai bune lucruri pe care le poti face in Thassos sunt plajele, drumetiile montane sau vizitarea vechilor situri arheologice.

Pe insula Thassos se ajunge usor, trebuie sa faci o scurta plimbare cu feribotul din orasul Kavala.

Daca planificati o vacanta in Thassos sau inca nu v-ati decis daca veti merge acolo, aici sunt obiectivele si atractiile turistice din Thassos.

Orasul Thassos (Limenas) – orasul vechi Thassos

Iti recomansa vizitezi intai Muzeul arheologic (vezi mai jos) inainte de a vizita ramasitele orasului vechi deoarece te va ajuta sa ai o perspectiva. Cele doua se afla una langa alta. Orasul antic se intinde pe suprafata mare si include ramasitele unei piete. Exista un templu pentru Artmis, dincolo de care e un drum ingust care se indreapta spre acropole, unde vei gasi o panorama minunata si un teatru folosit si astazi.

Muzeul arheologic

Muzeul arheologic din Thassos a fost infiintat in 1934 si este o cladire mare, cu multa lumina naturala pentru a afisa exponatele sale. Intrarea este foarte ieftina. Exista o curte afara cu sculpturi si alte obiecte vechi. Cel mai pretios element din muzeul arheologic este o sculptura a unui tanar care poarta un berbec din secolul al VI-lea. Aceasta a fost gasita pe insula in 1911 si cu inaltimea de 3,5m este de-a dreptul impresionanta. Unele dintre cele mai vechi obiecte dateaza din epoca paleolitica si includ instrumente dintr-o mina descoperita langa Limenaria.

Aliki

Desi este o statiune mica, Aliki este cu siguranta recomandata. Situl vechi al orasului Antic Aliki este unul dintre cele mai importante situri ale insulei, cu ruinele unui templu si ruinele unei cariere antice. Se afla in apropiere de Manastirea Archangelos si de Giola (vezi mai jos). Tot aici este o plaja mica cu cateva taverne unde poti sta.

Manastirea Arhanghelos

Aflata pe o stanca intre Aliki si Giola, este cea mai importanta manastire de pe insula. Este foarte autentica si o data ce intri, ofera vederi panoramice pana la Muntele Athos, in departare. Nimeni nu stie cat este de veche, dar a existat o consemnare a manstirii in documente datand din 1287, desi cladirile actuale dateaza din secolul al XVIII-lea.

Plaje

Exista plaje frumoase de-a lungul intregii insule. Prea multe pentru a le aminti, dar una dintre cele mai frumoase este Paradise Beach pe partea de est si la aproximativ 24km de Orasul Thasssos. Exista nu mai putin de 3 zone de parcare diferite, ca sa iti dai seama cat de cunoscutasi de mare este. Nisipul este fin, este inconjurata de paduri, iar plaja cu intrare lina este perfecta pentru copii. Exista si o mica insula care adauga o latura autentica acestui loc.

Cea mai mare plaja din Thassos este Golden Beach care are 2km si se afla la sud de orasul Thassos, pe coasta de est.

Plaja de Marmura – Marble Beach este o plaja magnifica cu pietre albe si o culoare splendida in apa. Se afla in partea de nord, la 5km de orasul Thassos.

Giola

La 10km de Aliki, pe partea de sud, este un fenomen neobisnuit unde formatiunile de roca formeaza o piscina naturala invecinata cu marea. E destul de aglomerata deoarece multi vin aici sa se atunce in apa de pe stanci.

Limenaria

Limenaria se afla pe coasta de sud si este cel de-al doilea oras ca marime de pe insula, dupa orasul Thasosos. Este o statiune atractiva, cu o multime de taverne. Are multe plaje frumoase atat in oras cat si in apropiere, ceea ce e unul din motivele pentru care e atat de cunsocuta.

Drumetii montane

Insula Thassos este destul de mica si rotunda, cu interiorul montan. Este ideala daca vreti sa combinati relaxarea la plaja cu drumetiile montane. Indiferent unde va aflati pe coasta, puteti sa va indreptati spre interior si sa va bucurati de privelisti care iti taie respiratia. Cel mai dificil traseu este catre cel mai inalt varf al insulei (Ipsario – 1205m) care dureaza cel putin 3 ore si ai nevoie de ceva pregatire. Sus, exista o cabana.

Fabrica de ulei de masline si Panagia

Fabrica de ulei de masline Sotirelis se afla in satul traditional Panagia, la aproximativ 7,5 km spre sud de orasul Thassos. Este fascinanat sa vizitezi moara cu apa si sa aflii cum a fost folosita pentru a produce uleiul de masline. Fabrica nu mai fucntioneaza, este doar muzeu, dar este un loc interesant de vizitat. Panagia este un loc frumos unde vei face poze spectaculoase.