Obiective turistice Halkidiki

Peninsula Halkidiki cu cele trei brate este un paradis pentru vacante la plaja aflat in regiunea continetala a Greciei. Regiunea are 72 de plaje cu steag albastru si 550km de linie de coasta, cu multe siteuri arheologice, cum ar di Stagira unde s-a nascut filozoful Aristotel.

Peninsulele Kassandra si Sidonia din vest si centru sunt perfecte pentru turisti, cu plaje care spot fi atat de antrenante sau relaxante pe cat iti doresti. Peninsula de est, Muntele Athos, este un sit cu 20 de manastriri si reprezinta unul dintre cele mai sfinte locuri ale crestinismului ortodox. Singura problema este ca aici le est einterzis accesul femeilor.

Muntele Athos

Este imposibil sa nu cunosti importanta Muntelui Athos pentru biserica ortodoxa de est. Peninsula est eun singur sit patrimoniu mondial unde traiesc mai mult de 2000 de calugari in 20 de manastiri.

Aici a existat o comunitate crestinda veche de peste 1.800 de ani, iar cele mai vechi manastiri dateaza din secolul al VII-lea. Cativa dintre norocosii care vor ajunge pa Muntele Athos, vor gasi nenumarate obiecte de arta medievala, manuscrise si vesminte, toate inca folosite in cultul de zi cu zi.

Exista insa o restrictie: numai barbatii au voie sa viziteze muntele Athos si de preferabil pelerini crestini ortodocsi. Doar pentru a pasi pe peninsula vei avea nevoie de persmisiunea scrisa a „Biroului Athos entru pelerini”. Apoi, va trebui sa programezi vizita manastirilor.

Dar, daca esti pregatit si hotarat (si barbat, din pacate), vei avea parte de o experienta pe care nu o vei uita curand.

Stagira – orasul in care s-a nascut Aristotel

Locul de nastere al lui Aristotel, si probabil, locul unde a fost inmormantat, Stagira, se afla in apropierea statiunii moderne Olympiada.

Orasul a fost distrus in secolul al IV-lea i Gr de Filip al II-lea Macedon, dar orasul a fost reconstruit de catre rege la scurt timp dupa ce Aristotel l-aindrumat pe fiul sau, Alexandru cel Mare. Fostii locuitori au fost eliberati din scalvie si adusi inapoi in casele lor.

Daca curiozitatea ta e starnita de povesti de genul acesta, fa o vizita orasului antic Stagira care a fost abandonat in sec ! dupa Hr. Au fost facute sapaturi si peretii caselor, cetatea si turnul orasului au scos la iveala frumoase mozaicuri.

Olynthus

Aproape de golful toroni, Olynthus este un sit locuit inca din epoca neolitica. Este un oras cunoscut in mitologia greaca, probabil fondat de fratele lui Olynthus, fiul lui Strymonas, regele traciei.

O alta explicatie mai plauzibila a numelui este ca provine de la olunthos – fructul smochinului salbatic, deocrece se afla intr-o campie fertila.

poca glorioasa a orasului a fost in perioada clasica, din secolul al V-lea. Cele mai convingatoare sunt casele aristrocate idntr-o suburbie a orasului antic, unde se afla unele dintre cele mai vechi mozaicuri din arta greaca. Multe dintre artefacteke recuperate de la Olynthus se gasesc in muzeu, unde poti afla despre planul si infrastructura orasului, precum despre complexitatea vietii sale economice.

Turnul bizantin Nea Fokea

Pe un deal, in partea de est al portului Nea Fokea se afla un turn dintr-o fortareata bizantina construita in jurul anului 1407. Cu o inaltime de aproape 30m, turnul este simbolul Nea Fokea si e tot ce a ramas dintr-o fortareata distrusa in 1821, in timpul razboiului de independenta elen.

Initial, cetatea a fost ridicata pentru a proteja o biserica, care acum este in ruine, desi mai poti vedea ce a ramas in partea de sud si est.

Satul de munte Agios Nikolaos

Acest sat se afla in varful peninsulei Sithonia, intr-o regiune agricola cunoscuta pentru miere vin, rachiu si ulei de masline. Agios Nikolaos este un loc aparte unde sa te opresti pentru un pranz sau o cina taunci cand vizitezi peninsula.

In centrul satului se afla piata principala inconjurata de case din secolul al XIX-lea, cu ziduri de piatra si balcoane de lemn.

In jurul unei fantani, aproape fiecare cladire din piata este cafenea sau restaurant. Exista o atmosfera primitoare ori de cate ori vii, dar incearca sa ajungi aici in jurul datei de 26 iulie pentru sarbatorirea sf. Parascheva.