Obiective turistice Salonic

Salonicul este un oras mare cu atmosfera prietenoasa. Este una o destinatie perfcta pentru a experimenta adevarata Grecie. Salonic este un oras incantator unde romanii, venetienii si turcii otomani si-au lasat amprenta. Aici poti vizita biserici bizantine si muzeul de arheologie, unul dintre cele mai mari din Grecia. Nu ratati preparatele locale delicioase. Salonic este de asemenea faimos pentru spectacolele live de muzica care au loc pe toata perioada anului.

Biserica sf Gheorghe (Rotonda)

Biserica este cel mai cunoscut monument din Salonic. Biserica a fost construita in secolul al IV-lea si aici urma sa fie ingropat imparatul Galerius (nu a fost ingropat aici). Imparatul Teodosie cel Mare a transformat mausoleul in biserica crestina la sfarsitul secolului al IV-lea, iar in secolele X-XII a fost fost Catedrala din Salonic. Sub dominatie otomana, cladirea a fost transformata in moschee. Dupa eliberarea otomana din 1912, Rotonda a fost transformata in Biserica Sf. Gheorghe.

Cu peste 24m inaltime si 30m inaltime, Rotonda are o arhitectura cilindrica, asemanatoare cu Pantheonul din Roma. La interior, cupola si adanciturile sunt decorate cu mozaicuri superbe. Cladirea Rotonda gazduieste si un muzeu de sculptura deschis publicului pentru vizitare.

Turnul alb (Lefkos Pyrgos)

Cel mai cunsoctut obiectiv turistic din Salonic, Turnul Alb este aproape de promenada. Aflat intr-o mica gradina publica, Turnul alb se afla in capatul sudic al promenadei. Construit de otomani in 1530, turnul era initial folosit ca o inchisoare. Astazi turistii pot urca in turn care ofera privesisti spectaculoase are portului si ale orasului. Turnul alb gazduieste si o expozitie de cultura bizantina cu exponate din perioada 300 – 1430 – multe artfacte cum sunt monede, vaze mozaicuri, picturi murale si obiecte liturgice. Tot in Turnul alb vei putea vedea si expozitii temporare, cum ar fi expozitii de pictura religioasa bizantina.

Biserica Sf. Dumitru

Biserica Sf. Dumitru (Agios Dimitrios) este cea mai mare biserica ortodoxa din Grecia. Sf. Dumitru este patronul orasului Salonic. Biserica este decorata cu mozaicuri. Sub biserica se afla cripta, locul unde Sf. Dumitru a fost ucis de catre romani. Moastele sfantului sunt pastrate in sracofag, in fata iconostasului.